Μεγάλες δασικές πυρκαγιές  έπληξαν στα μέσα του Ιουλίου σχεδόν ταυτόχρονα την Ανατολική και Δυτική  Αττική, το Λουτράκι και τη Ρόδο, λόγω του παρατεταμένου πρωτοφανούς καύσωνα σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ΒΑ ανέμους (μελτέμια)  την πολύ χαμηλή υγρασία, τον μη καθολικό καθαρισμό οικοπέδων, δασών κλπ., όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα, μέσα σε ελάχιστο χρόνο οι φωτιές να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις με καταστροφικές συνέπειες, τόσο στο δασικό πλούτο, όσο και σε περιουσίες  πολιτών.

Πριν πούμε οτιδήποτε, ας θυμηθούμε τις πρόσφατες τεράστιες  δασικές πυρκαγιές του Καναδά, μια χώρα μεγάλη, με προηγμένη τεχνολογία και οικονομικά ανεπτυγμένη.  Κάηκαν  μέσα σε δυο μήνες (Μάιο και Ιούνιο) 90 εκατομμύρια στρέμματα περίπου,  δεκάδες χιλιάδες σπίτια και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Ο δε καπνός έπνιξε ακόμα και την Νέα Υόρκη της Αμερικής για πολλές ημέρες.

Με λίγα λόγια η  κλιματική κρίση βρίσκεται εδώ και χρόνια στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη και μας το δείχνει τακτικά με ποικίλα καταστροφικά αποτελέσματα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Έλληνας Πυροσβέστης κατά την αντιπυρική περίοδο καλείται να παλέψει με τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, για την καλύτερη προστασία του δασικού πλούτου της χώρας  και παράλληλα  να προστατέψει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών και του κράτους από τις αστικές πυρκαγιές και να είναι παρόν  στις πάσης φύσεως διασώσεις ανθρώπων και ζώων, εντός και εκτός πόλης..

Αναγνωρίζοντας το δύσκολο έργο των Συναδέλφων Πυροσβεστών εμείς οι Απόστρατοι Αξιωματικοί του Σώματος Θα θέλαμε να συγχαρούμε όλους τους συναδέλφους μας,  που αυτές τις μέρες νύκτα και μέρα δίνουν τον άνισο αγώνα με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, για να προστατέψουν το δασικό πλούτο της χώρας και τη ζωή των πολιτών. Επίσης  συγχαίρουμε τους εθελοντές, με τους οποίους συνεργαστήκαμε και εμείς άψογα  τα χρόνια που υπηρετήσαμε από θέση ευθύνης το Πυροσβεστικό Σώμα, τους  αστυνομικούς, τους υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους πιλότους, των εναερίων μέσων, τους  στρατιωτικούς, αλλά και τους πολίτες που  συνδράμουν για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Συνάδελφοι, που ενεργείτε στα μέτωπα πυρκαγιάς, να γνωρίζετε ότι εμείς η ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΎ ΣΏΜΑΤΟΣ είμαστε δίπλα σας  και αρωγοί στην όλη προσπάθειά σας.

Ως ελάχιστη αναγνώριση της πολύ δύσκολης δουλειάς που κάνετε και κάτω από αντίξοες συνθήκες λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, σας στέλνουμε  φιάλες με πόσιμο νερό.

ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ

Για το Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Π.Σ.

Ο Πρόεδρος

Παναγιώτης Βελής

Ο Γεν. Γραμματέας

Φώτιος Δημαρέσης