Επειδή δεν είμαι ειδικός με το θέμα και συγκεκριμένα, πέραν της  ετυμολογίας της φράσης, αλλά και των λέξεων, θα καταθέσω την άποψή μου σε μια προσπάθεια να γίνει αντιληπτή η έννοια από τον απλό άνθρωπο όπου δεν είναι και υποχρεωμένος να γνωρίζει εξειδικευμένα πράγματα ή καταστάσεις. Η φράση «ασύμμετρη απειλή» νομίζω ότι μπήκε στην καθημερινότητα, μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους στην Ν. Υόρκη την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.
Την περίοδο αυτή ήμουν επικεφαλής του τμήματος  του Πυροσβεστικού Σώματος στη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων 2004.
Λόγω του ότι μας απασχόλησε πολύ έντονα το φαινόμενο  αυτό,  έγιναν πολλές συσκέψεις και με ειδικούς προκειμένου να έχουμε ετοιμάσει σχέδια προς αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων.
Πιστεύω ότι είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση και όχι μόνο οι δίδυμοι πύργοι όπου αποδεικνύεται ότι με «λίγο κόστος» σύμφωνα με τα πιστεύω τους  (Δύο αεροπλάνα και μερικές χιλιάδες ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους) μπόρεσαν να προκαλέσουν παγκόσμιο οικονομικό πανδαιμόνιο σε όλη την υδρόγειο με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις και αλλαγή του δόγματος ασφάλειας σε όλα τα κράτη.
Θέλοντας να κάνω μια απλή εξήγηση της φράσης «ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΑΠΕΙΛΗ» με «λίγο κόστος» τεράστια καταστροφή.
Σήμερα μετά από τόσα χρόνια άκουσα τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει την όλη κατάσταση των μεταναστών και προσφύγων ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΑΠΕΙΛΗ και δεν έχει άδικο, καθότι η Τουρκία με ένα «ασήμαντο  κόστος» (μεγάλος αριθμός ανθρώπων ) για αυτήν προσπαθεί να παραβιάσει την κυριαρχία ενός κράτους, αλλά και στη συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος η ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΑΠΕΙΛΗ εν προκειμένου έχει τα κύρια  χαρακτηριστικά της ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Ιωάννης Χρ. Ζαχίλας
Αντιστράτηγος ΠΣ ε.α.