Χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι προς το τέλος του 2019  κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα για αναδρομικά ποσά αποδοχών που εισέπραξαν για  το έτος 2013 και αφορούσαν προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν τα δήλωσαν.

Τα εισοδήματα αυτά δεν περιελήφθησαν ούτε στη δήλωση του οικονομικού έτους 2014, ούτε σε κάποια τροποποιητική δήλωση κι έτσι οι δικαιούχοι δεν φορολογήθηκαν γι’ αυτά μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα του έτους 2013.

Οι φορολογούμενοι είχαν περιθώριο έως την 30 Σεπτεμβρίου 2020 να υποβάλλουν αιτήσεις ακύρωσης ή τροποποίησης των πράξεων προσδιορισμού φόρου που εκδόθηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Αφού έλαβαν αναδρομικά το 2013 και δεν τα δήλωσαν στη φορολογική δήλωση του 2014, φορολογήθηκαν εκ νέου, μέσω τροποποιητικών δηλώσεων.

Η Ένωσή μας τότε είχε έρθει σε επικοινωνία με φοροτεχνικούς και οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι εφόσον οι συνταξιούχοι ενημερώθηκαν για τον καταλογισμό από την εφορία αρχές του 2020, έχει παραγραφεί και δεν έχει καμία ισχύ, δηλ. ότι είναι εκτός πενταετίας.

Σύμφωνα με την περίληψη αποφάσεων ΣτΕ Ολ 616-618/2021 που εκδόθηκε πρόσφατα, για την πενταετία λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος της κοινοποίησης της πράξης καταλογισμού και όχι ο χρόνος έκδοσης αυτής.

Βάσει αυτής της απόφασης, για όσους συναδέλφους καταλογίστηκαν ποσά, αυτά πρέπει να τους επιστραφούν εντόκως (εφόσον τα πλήρωσαν), υποβάλλοντας σχετικό αίτημα στις ΔΟΥ.

Πιστεύω, ότι είναι σωστή και δίκαιη η απόφαση αυτή  που δικαιώνει τους συνταξιούχους, οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν υποστεί πάρα πολλές και άδικες περικοπές στις συντάξεις τους, και οι οποίοι κλήθηκαν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους που τους καταλογίστηκαν από τα αναδρομικά που εισέπραξαν.

Για να διαβάστε την περίληψη αποφάσεων ΣτΕ Ολ 616-618/2021 πατήστε εδώ.

Παναγιώτης Βελής