Την Κυριακή 29 Μάϊου 2022, ημέρα  και ώρα 10:00 π.μ πραγματοποιήθηκε η  Γενική Τακτική Συνέλευση, τα μέλη του Συλλόγου με την επωνυμία «Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος» στα γραφεία της Ένωσης επί της οδού Πειραιώς 31 στην Αθήνα, όπου η προσέλευση των μελών ήταν αθρόα και σημαντική.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Παναγιώτης Βελής, κηρύσσοντας την έναρξη της διαδικασίας, εξηγεί ότι στην επαναληπτική Γ.Σ. δεν απαιτείται απαρτία, αναπτύσσει τους λόγους της σύγκλησης της Γ.Σ. και καταθέτει ονομαστική κατάσταση των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

Ακολούθως, ο Γεν. Γραμματέας κ. Φώτιος Δημαρέσης καταθέτει τα πρακτικά της προηγούμενης Γ.Σ. για επικύρωση. Ύστερα από αυτά ο Πρόεδρος του Δ. Σ. καλεί τη Γ.Σ. να εκλέξει τακτικό τριμελές προεδρείο με ανάταση των χεριών.

Υποβάλουν υποψηφιότητες ο κ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, ως Πρόεδρος, ο κ. Αθανάσιος Κότσιας και ο κ. Κωνσταντίνος Φράγκος ως μέλη. Το σώμα εγκρίνει παμψηφεί και τις τρεις υποψηφιότητες.

Ο Πρόεδρος της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης χαιρέτησε και εν συνεχεία ανακοίνωσε τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης που είναι ο απολογισμός διοικητικών πεπραγμένων χρήσεως 2021 και οικονομικός απολογισμός από το Δ.Σ., ανάγνωση της έκθεσης της Εξελεγκτικής Επιτροπής, συζήτηση επ΄ αυτών και ψηφοφορία έγκρισης του οικονομικού απολογισμού και των διοικητικών πεπραγμένων χρήσεως 2021.

Ο κ. Πρόεδρος της Γ.Σ καλεί τον Πρόεδρο της Ε.Α.Α.Π.Σ. κ.Παναγιώτη Βελή να εκθέσει τα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου.

«Αγαπητά μέλη,

Σας χαιρετώ και σας καλωσορίζω στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσής μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται εδώ, ενώπιόν σας, με το κεφάλι ψηλά, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και τη συνείδηση καθαρή. Επιγραμματικά, θα αναφερθώ  στις δράσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

 Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου, με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελο Τουρνά, στον οποίο θέσαμε τα προβλήματα που μας απασχολούν, αλλά και ευρύτερα το Πυροσβεστικό Σώμα και ιδιαίτερα εν  όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

 1. Προέβη σε σειρά συναντήσεων τον Αρχηγό του Π.Σ., το ΜΤΠΥ, το ΤΕΑΠΑΣΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, στους οποίους εξέθεσε τα προβλήματα που απασχολούν τα μέλη μας. 
 2. Συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας την Υφυπουργό κ. Ζωή Ράπτη, στην οποία αναφέρθηκαν θέματα που μας απασχολούν και ζητήθηκε η συνδρομή της στην παροχή δικαιώματος υγειονομικής περίθαλψης στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (251 ΓΝΑ), στα τέκνα του εν ενεργεία και εν αποστρατεία ένστολου προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος και μετά την ηλικία των 25 ετών.
 3. Συμμετείχαμε στο 1ο Forum που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού ΣΠΑΥ με θέμα: “Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Επίκεντρο της Πολιτικής Προστασίας”, αναζητώντας τη φόρμουλα και τα εργαλεία εκείνα μέσα από τα οποία θα αναδείξει την αυτοδιοίκηση ως πραγματικό κύτταρο της Πολιτικής Προστασίας.
 4. Παρεδόθη στη Διευθύντρια του Πυροσβεστικού Μουσείου ο πρώτος τόμος των εφημερίδων της Ε.Α.Α.Π.Σ. (11/2018 – 09/2021) «ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝ …για ένα καλύτερο ΜΕΛΛΟΝ», για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης και τη χρήση τους από τους επισκέπτες και τους μελετητές του μέλλοντος.
 5. Ταυτοποίηση εν Ενεργεία και Αποστράτων πυροσβεστών στο 251 ΓΝΑ Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Επίσης μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, έθεσε πρόσφατα σε λειτουργία, το Τμήμα Μικροβιολογικών & Βιοχημικών Εξετάσεων του 251 ΓΝΑ, όπου με τη συγκατάθεση του ενδιαφερομένου, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεών του, θα αποστέλλονται στο email του.
 6. Συνεχίζεται η έκδοση της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας, με την επωνυμία «ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝ ….για ένα καλύτερο ΜΕΛΛΟΝ», με την οποία θα μπορούν τα μέλη μας να έχουν αμεσότερη επικοινωνία και καλύτερη ενημέρωση από την ίδια την Ένωση.
 7. Παράλληλα, ανανεώνεται τακτικά η ιστοσελίδα μας και αναρτώνται θέματα που αφορούν τα μέλη μας.
 8. Πάγιο αίτημά μας αποτελεί στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία να νοσηλεύονται εκτός των μελών και των συζύγων τους και στα τέκνα τους, και να μην υπάρχει όριο ηλικίας. Δυστυχώς λόγω των εκτάκτων μέτρων δεν καταφέραμε προχωρήσει το θέμα, αλλά  Θα συνεχίσουμε τις συναντήσεις με τους αρμόδιους και θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.
 9. Στις εκλογές της Ομοσπονδίας ΠΟΑΣΑ, εκλέχθηκε ο Προέδρος της Ε.Α.Α.Π.Σ. Παναγιώτης Βελής στο Διοικητικό Συμβούλιο στη θέση του Ειδικού Γραμματέα, με αναπληρωτή τον Ταμία Ιωάννη Ζαχίλα.
 10. Με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, (Π.Ο.Α.Σ.Α.), ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Π.Σ. πραγματοποίησαν συναντήσεις με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και συν αντίληψης και δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν διεξοδικά και να αναζητηθούν λύσεις σε σοβαρά ζητήματα, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως θεσμικά ασφαλιστικά – οικονομικά θέματα, αποφάσεις της Δικαιοσύνης, κοινωνική περίθαλψη, αξιοποίηση των αποστράτων κλπ.
 11. Επίσης ο Πρόεδρος της ΕΑΑΠΣ μαζί με αντιπροσωπία της ΠΟΑΣΑ συναντήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών με τον Δήμαρχο της πόλης κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Κώστα. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του κ. Δημάρχου θέλοντας με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, να δείξει έμπρακτα τον σεβασμό του απέναντί μας και την πεποίθησή του ότι οι απόστρατοι πρόσφεραν και μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν στο κοινωνικό ιστό της πόλης.

Σας ευχαριστώ  για την παρουσία σας στην Γενική Συνέλευση, υποσχόμαστε ότι  θα συνεχίσουμε  ως Διοικητικό Συμβούλιο με τον ίδιο ζήλο, θα  διαμορφώσουμε προοπτικές, θα χτίσουμε  γέφυρες επικοινωνίας, ώστε η Ένωση να συνεχίσει να είναι αρωγός στους απόστρατους Αξιωματικούς του Σώματος, διασφαλίζοντας και υποστηρίζοντας το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και τα δικαιώματά τους.»

 

Ακολούθως ο κ. Πρόεδρος της Γ.Σ. κάλεσε τον Ταμία της Ε.Α.Α.Π.Σ. κ Ιωάννη Ζαχίλα να εκθέσει τον οικονομικό απολογισμό και να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της Ένωσης, καθώς στον Πρόεδρο της Εξελεγκτικής Επιτροπής κ. Αχιλλέα Κοντογιώργο να αναγνώσει την έκθεση του Οικονομικού Ελέγχου της Ε.Ε.

Η Γενική Συνέλευση κατόπιν διαλογικής συζητήσεως, ομόφωνα και παμψηφεί εγκρίνει τον οικονομικό απολογισμό και τα διοικητικά πεπραγμένα και απαλλάσσει το Δ.Σ. και την Ε. Ε. από κάθε ευθύνη για τα οικονομικά και διοικητικά πεπραγμένα  του έτους 2021.

Ο Γεν. Γραμματέας της Ε.Α.Α.Π.Σ.

Φώτιος Δημαρέσης