Οι αλλαγές στον τρόπο μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξαιτίας του νέου ηλεκτρονικού εισιτηρίου αναμένεται να είναι πολλές.

Το χάρτινο εισιτήριο παραδίδει σταδιακά τη σκυτάλη στο ηλεκτρονικό, καθώς η εφαρμογή του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ) στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, παρά τα προβλήματα, εισέρχεται στην τελική ευθεία.

Τα τέλη Οκτωβρίου 2017 καταργούνται πλήρως και τα χάρτινα εισιτήρια, ώστε από την 1η Νοεμβρίου να χρησιμοποιούνται μόνο τα έξυπνα ηλεκτρονικά εισιτήρια.

Στο ηλεκτρονικό εισιτήριο και στην απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα, ο επιβάτης μπορεί, να προμηθευτεί τα εξής προϊόντα:

Όσον αφορά στο πολλαπλό ηλεκτρονικό εισιτήριο, ATHENA.TICKET, διατίθεται το πακέτο των 10 + 1 εισιτηρίων, όπου το 1 εισιτήριο είναι δωρεάν, το πακέτο των 5 διαδρομών του 1,40 ευρώ (συνολικής αξίας 7 ευρώ), ακόμη το ημερήσιο εισιτήριο των 4,5 ευρώ, το πενθήμερο εισιτήριο των 9 ευρώ, το τουριστικό εισιτήριο των 3 ημερών για όλα τα μέσα (περιλαμβάνει 1 διαδρομή από και προς το αεροδρόμιο) των 22 ευρώ, τα εισιτήρια προς το αεροδρόμιο, κ.λπ.

Σημειώνεται ότι προς το παρόν η επαναφόρτιση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου με το κόμιστρο της μίας διαδρομής δεν είναι εφικτή. Οι επιβάτες που επιθυμούν να ανανεώσουν το ATHENA.TICKET έχουν τη δυνατότητα για απλές διαδρομές να το φορτίσουν με ένα από τα πακέτα των 5 διαδρομών ή των 10+1.

Δυνατότητα όμως επαναφόρτισης με την απλή διαδρομή του 1,40 ευρώ δίνει αυτή τη στιγμή η απρόσωπη κάρτα, απρόσωπη ATHENA.CARD, την οποία για να προμηθευτεί ο επιβάτης θα πρέπει την πρώτη φορά να τη «γεμίσει» με τα 5 εισιτήρια, συνολικής αξίας 7 ευρώ. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά των δύο προϊόντων. Αξίζει να αναφερθεί ότι η απρόσωπη «έξυπνη» κάρτα αποθηκεύει χρηματική αξία μικρότερη της μηνιαίας κάρτας, δηλαδή των 30 ευρώ, καθώς εάν απολεσθεί δεν αποζημιώνεται.

Διαφορές

Η ανώνυμη ATH.ENA CARD είναι:

  • Ακριβώς η ίδια με την προσωποποιημένη αλλά χωρίς κανένα στοιχείο του κατόχου πάνω της.
  • Μπορεί να την φορτίσει ο επιβάτης με προϊόντα κομίστρου διάρκειας από ένα εισιτήριο των 90 λεπτών έως και εισιτήριο 5 ημερών. Κατά την πρώτη αγορά πρέπει να φορτιστεί με πακέτο 5 ή 11 εισιτηρίων των 90 λεπτών ή χρηματικό ποσό τουλάχιστον 10 ευρώ. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα μειωμένα εισιτήρια.
  • Εκδίδεται από όλα τα εκδοτήρια. Δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό.
  • Η επαναφόρτιση γίνεται σε εκδοτήριο ή αυτόματο μηχάνημα.

Η προσωποποιημένη ATH.ENA Card θα υποκαταστήσει τις υφιστάμενες μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες και ετήσιες κάρτες του ΟΑΣΑ, τα μειωμένα και τα ελευθέρας.

Η προσωποποιημένη ATH.ENA Card απευθύνεται σε όσους:

  • Χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθημερινά ή πολύ συχνά
  • Είναι δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου ή δωρεάν μετακίνησης
  • Δεν χρησιμοποιούν τις συγκοινωνίες πολύ συχνά αλλά θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν το εισιτήριο σε περίπτωση που χαθεί

Δικαιολογητικά

Για την έκδοση προσωποποιημένης κάρτας από Τερματικό Έκδοσης Καρτών (ΤΕΚ) απαιτείται o επιβάτης να προσκομίσει:

  • επίσημο έγγραφο που να προσδιορίζει τον αριθμό ΑΜΚΑ,
  • την αστυνομική του ταυτότητα ή εναλλακτικά, για μη Έλληνες υπηκόους, απαιτείται διαβατήριο,
  • εισαγωγή 8ψήφιου κωδικού.

Ο εκδότης εισάγει στην εφαρμογή του ΤΕΚ τον ΑΜΚΑ, το όνομα, το επώνυμο καθώς και το μήνα και έτος γέννησης. Στη συνέχεια προχωρά σε επιβεβαίωση της ταυτότητας του επιβάτη, ο οποίος εισάγει τον 8ψήφιο κωδικό ασφαλείας. Τέλος, ο εκδότης προχωρά σε λήψη φωτογραφίας του επιβάτη (μέσω της φωτογραφικής μηχανής που διαθέτει το ΤΕΚ ή μέσω σάρωσης προεκτυπωμένης φωτογραφίας) και εκδίδει την έξυπνη κάρτα.

Προαιρετικά, για εξοικονόμιση χρόνου, ο επιβάτης συμπληρώνει την online αίτηση και εκτυπώνει το έγγραφο με τον κωδικό QR.
https://athenacard.gr/request.dev

Στη συνέχεια, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά απευθύνεται σε ένα από τα σημεία έκδοσης.

Κατά τη διαδικασία έκδοσης της κάρτας το σύστημα παράγει και αποθηκεύει στη βάση δεδομένων το hashed value που προκύπτει από το συνδυασμό ΑΜΚΑ και κωδικού, καθώς και τον μήνα και έτος γέννησης.