Η ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ ΑΠΕΙΛΗ

Άρθρο  του Σταύρου Ι. Παπαδόπουλου
Αντιστρατήγου  ε.α.
Επιτίμου Β΄ Υπαρχηγού ΓΕΣ
Πρώην Διευθύνων Σύμβουλος ΕΚΟ ΑΒΕΕ
Πρώην Πρόεδρος Δ.Σ.
DIAXON ABEE

Οι πρόσφατες εξελίξεις στις Βρυξέλλες ,είτε σε επίπεδο ΝΑΤΟ είτε σε επίπεδο της Ε.Ε., αναδεικνύουν τη νευρικότητα που υπάρχει ανάμεσα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και της Η.Π.Α, για την εξέλιξη  των πραγμάτων στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στη Συρία- Τουρκία.
Από όλες τις συζητήσεις απουσιάζει εμφατικά ο ρόλος της Τουρκίας στην επιχείρηση αποσυναρμολόγησης της εξουσίας του ISIS στην περιοχή.
Η προφανής απόφαση για χρήση όλων των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον των τζιχαντιστών αυξάνει τη νευρικότητα στην Άγκυρα, όπου η συγκεκριμένη πραγματικότητα γίνεται αντιληπτή ως περίπου υπομονετική κίνηση για την ασφάλεια της χώρας (Κούρδοι της Συρίας).
Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται όσα συμβαίνουν μεν, για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους στην Τουρκία, αντιλαμβάνεται δε ότι είναι πολύ πιθανόν η κατάσταση στη Συρία να εξελιχθεί κατά τρόπον απολύτως ανεξέλεγκτο.
Η Ελλάδα από την άλλη μεριά φαίνεται να προχωρά κανονικά στην κατεύθυνση της ολοένα και πιο έντονης συμμετοχής της σε όσο περισσότερες συμμαχικές ασκήσεις είναι δυνατόν, ιδιαιτέρα σε αυτή τη φάση όπου η απρόβλεπτη συμπεριφορά του Ερντογάν και οι ενέργειες της Τουρκικής    αεροπορίας και ναυτικού στο Αιγαίο προκαλούν ανησυχία.
Αυτό δε σημαίνει ότι κάθε φορά που παρατηρείται ένταση στο Αιγαίο, το ΝΑΤΟ σπεύδει να επικρίνει  την Τουρκία  και να συνταχθεί με την Ελλάδα. Ωστόσο, η συμμετοχή των δύο χωρών  στην ίδια Συμμαχία έχει δημιουργήσει άμεσους και έμμεσους διαύλους επικοινωνίας σε επιχειρησιακό επίπεδο που σε πολλές φορές έχουν αποδειχθεί χρήσιμοι συμβάλλοντας σε αποκλιμάκωση της έντασης, και στην αποτροπή θερμών επεισοδίων. Συνεπώς  απέναντι  στη Τουρκική προκλητικότητα, απαιτείται ψυχραιμία αυτοσυγκράτηση και επαγρύπνηση.
Αποτελεί θέσφατο στην στρατηγική ανάλυση ότι τον αντίπαλο δεν τον εχθρεύεσαι (υποτιμάς). Αντίθετα  βασικοί στόχοι της δικής σου στρατηγικής είναι:
α)Να τον μάθεις πολύ καλά, μέσα και έξω και σε όλο το βάθος και πλάτος. β) Να καλλιεργήσεις τον  ορθολογισμό του στην πλάστιγγα κόστους και οφέλους  εναλλακτικών του στάσεων και συμπεριφορών γ)Να αποτρέψεις αποτελεσματικά τις απειλές (Αποτρεπτική ισχύς της Χώρας). δ) Να διαπραγματευθείς από θέση ισορροπίας και ε) Να θέτεις αξιόπιστα απαραβίαστες κόκκινες γραμμές.
Ένα φιλειρηνικό κράτος όπως είναι η Ελλάδα, είναι πάντοτε έτοιμο για ειρηνική, επίλυση των διαφορών με άλλα κράτη σύμφωνα όμως με τις κόκκινες γραμμές που θέτει η διεθνής νομιμότητα.
Τα παραπάνω αποτελούν α) στοιχεία της καθημερινής διακρατικής πρακτικής β) πασίγνωστες και πασίδηλες σωστές εκτιμήσεις για το διεθνές σύστημα και γ) λογικές σκέψεις κάθε ατόμου που δεν εθελοτυφλεί και που σκέφτεται ορθολογιστικά.
Στη χώρα μας τις δύο τελευταίες δεκαετίες ,αφού καλλιεργήθηκαν λανθασμένες αντιλήψεις για το διεθνές  σύστημα ,αφού καλλιεργήθηκε η αλλόκοτη  άποψη πως οι βομβαρδισμοί του Κλίτον και του Μπούς θα εφάρμοζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα (Δημοκρατίες Δυτικού  τύπου) και θα ενοποιούσαν τον πλανήτη και αφού  όλο αυτά εμποτίστηκαν με ένα αυτιστικό και ανεδαφικό ακταρμά διεθνιστικών και κοσμοπολίτικων ιδεολογημάτων, η Ελλάδα σπρώχθηκε στον ανορθολογισμό. Πνευματικός ανορθολογισμός, πολιτικός  ανορθολογισμός και στρατηγικός ανορθολογισμός. Έτσι περίπου ερμηνεύεται το γεγονός ότι επί μία ολόκληρη δεκαπενταετία ενώ οι κοσμοθεωρητικοί και στρατηγικοί προσανατολισμοί της ομάδας Ερντογάν (Νεοθωμανισμός) ήταν σε όλους πασίγνωστοι, εδώ εμείς άλλα ακούγαμε.
Και η μεν Τουρκία μετά το πραξικόπημα και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβάλει ο αυταρχισμός του Ερντογάν, ανεβαίνει τα σκαλιά της διεθνούς Ιεραρχίας  ισχύος στην ευρύτερη περιοχή, η δε Ελλάδα κατηφορίζει προς το τέλμα της κρίσης( Αξιακής, πνευματικής, οικονομικής και θεσμικής)
Δυστυχώς σε αυτή την κρίσιμη περίοδο όπου φαίνεται να αποσταθεροποιείται η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η χώρα μας θα  έπρεπε να παίζει ένα σταθεροποιητικό παράγοντα ισχύος, μπήκε σε ανορθολογικό κατήφορο, επειδή: α) Ροκανίστηκε πνευματικά με κάθε τρόπο από ξεπεσμένα θεωρήματα και ιδεολογήματα που εισέρευσαν στην δημόσια ζωή(εθνηκολαϊκιστές) και επειδή β)’’δολοφονήθηκε ο χαρακτήρας’’ της καλής γνώσης του διεθνούς  συστήματος.
Θέλω να πιστεύω, αλλά και εύχομαι η υποψία του Ερντογάν ότι ξένες δυνάμεις κινούνται παρασκηνιακά για στήριξη κινήσεων  στο εσωτερικό των Τουρκικών ενόπλων  δυνάμεων με στόχο μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος, θα τον κάνει να κινείται προσεκτικά, προσπαθώντας να διαπιστώσει τι περιθώρια κινήσεων έχει. Ας το έχουμε υπόψη μας.