Αμετάκλητα κλείνει το κεφάλαιο της χορήγησης 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε συνταγματικές τις περικοπές και ανέτρεψε προηγούμενη αντίθετη απόφαση του Στ’  Τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου.

Με δέκα (10) αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα (υπ’ αριθ. 1307-1316/2019), η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε αμετάκλητα ότι οι μνημονιακές διατάξεις που τα κατάργησαν, είναι νόμιμες και συνταγματικές, και ότι οι εν ενεργεία μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν δικαιούνται να λαμβάνουν Δώρο Χριστουγέννων, Δώρο Πάσχα και Επίδομα Αδείας.

Οι αποφάσεις αυτές ανέτρεψαν ισάριθμες (υπ’ αριθ. 2626-2635/2018) αποφάσεις που είχε εκδώσει το ΣΤ΄ Τμήμα του, οι οποίες είχαν κρίνει ότι οι περικοπές αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και στις απορρέουσες από αυτά αρχές τής ισότητας και της αναλογικότητας.

Σήμερα ανατρέποντας το σκεπτικό αυτό η Ολομέλεια, και προτάσσοντας αυστηρώς δημοσιονομικά κριτήρια, κατέληξε ότι τα Δώρα-επιδόματα, που για δεκαετίες ελάμβαναν οι εν ενεργεία μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και στήριζαν τόσο το πενιχρό εισόδημά τους όσο και τις τοπικές κοινωνίες, δεν πρέπει εφεξής να καταβάλλονται.

Προς αιτιολόγηση των περικοπών των δώρων και των επιδομάτων η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφέρεται στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και στην προσπάθεια εξοικονόμησης και περιορισμού των διογκωμένων δαπανών του κράτους.

Αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη, θα επηρεάσει και την έκβαση των υποθέσεων που εκκρεμούν στο  ΣτΕ των συνταξιούχων, τόσο για τα δώρα, όσο και για τις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Για το Δ.Σ της  Ε.Α.Α.Π.Σ.

Ο Γενικός Γραμματέας

Ιωάννης Ζαχίλας