Ακούγοντας όλες αυτές τις ημέρες για διάφορα γεγονότα να λέγονται κάποιες λέξεις και έννοιες σχετικά με ΚΡΙΣΗ, καταθέτω την άποψή μου.  Έχω διαβάσει εξειδικευμένες επιστημονικές αναλύσεις και απόψεις και αποδέχομαι όλες αυτές που αναφέρονται στην ΚΡΙΣΗ.

Δεν μπόρεσα όμως να δω πως μια κατάσταση ή ένα συμβάν δημιουργούν ΚΡΙΣΗ, δηλαδή με λίγα λόγια το κλείσιμο μιας επιχείρηση μικρής ή μεγάλης, η πυρκαγιά σε ένα εμπορικό κέντρο, η ομηρία μιας ομάδος ανθρώπων  και πολλά άλλα πότε έχουν τα χαρακτηριστικά της ΚΡΙΣΗΣ, αλλά και την ίδια την κατάσταση αυτής.

Ας προσπαθήσουμε να δούμε τα πράγματα με τη σειρά και αρχίζοντας πρώτα από το αντικείμενο το οποίο γνωρίζω πολύ καλά. Στο παράδειγμα  που θα αναφέρω θα φανεί καθαρά πότε έχουμε ένα συμβάν και πως αυτό θα εξελιχθεί σε κρίση.

Μια φωτιά σε  πολυκατοικία και συγκεκριμένα σε ένα διαμέρισμα, τι ακριβώς έχουμε ;

Από την όλη κατάσταση που συντονίζει ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι ένα ΣΥΜΒΑΝ πυρκαγιάς για το οποίο γίνονται όλες οι δέουσες ενέργειες για κατάσβεση της πυρκαγιάς. Αν όμως επεκταθεί η πυρκαγιά σε άλλα διαμερίσματα ή και σε όλη την πολυκατοικία τότε τι θα έχουμε; Παραμένει το συμβάν της πυρκαγιάς και έχουμε μια μεγάλη εξέλιξη  αυτής με τις ανάλογες συνέπειες.

Μέχρι εδώ κατανοούμε την κατάσταση και πρέπει να δούμε πότε το συμβάν της πυρκαγιάς μπορεί να γίνει ΚΡΙΣΗ. Δηλαδή στο συμβάν αυτό μέχρι στιγμής εμπλέκεται μια Υπηρεσία .(Πυροσβεστική)

Πάμε  να δούμε την εξέλιξη του συμβάντος σε ΚΡΙΣΗ. Αν ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής ανακοινώσει ότι σε διαμέρισμα της πολυκατοικία υπάρχει αξιωματούχος από άλλη χώρα και βρίσκεται σε κίνδυνο, τότε αυτομάτως το συμβάν έχει γίνει ΚΡΙΣΗ και αυτό γιατί αμέσως εμπλέκονται και άλλες Υπηρεσίες για να διαχειριστούν την όλη κατάσταση.

Πιστεύω ότι το παράδειγμα αυτό μας δείχνει καθαρά την κατάσταση (πυρκαγιά} ,αλλά και την εξέλιξη(αξιωματούχος άλλης χώρας) σε ΚΡΙΣΗ με τα δεδομένα της όλη υπόθεσης. 

Τελειώνοντας θα αναφερθώ και στην επικαιρότητα που τρέχει σχετικά  στον ΕΒΡΟ. Εδώ έχουμε όλα τα χαρακτηριστικά της ΚΡΙΣΗΣ γιατί απλούστατα εμπλέκονται πολλές Υπηρεσίες, αφενός μεν και αφετέρου δε η διένεξη με γειτονική χώρα, και επιπλέον δε υπάρχουν καταφανή τα στοιχεία της ΑΣΥΜMΕΤΡΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ και τα κύρια χαρακτηριστικά της ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Εν  κατακλείδι θέλω να αναφέρω ότι και σε άλλες περιπτώσεις, πρώτα έχουμε το συμβάν, δηλαδή την έναρξη κάποιου γεγονότος και στην συνέχεια την εξέλιξη αυτού σε ΚΡΙΣΗ.

Ιωάννης Χρ. Ζαχίλας
Αντιστράτηγος ΠΣ ε.α.