Αν δεν με απατά η μνήμη μου πριν δύο χρόνια περίπου σε έκτακτη εκπομπή στο ΣΚΑΙ την 24/07/2018 με συντονίστρια τη δημοσιογράφο κ. Σία  Κοσιώνη ήμουν καλεσμένος μεταξύ εκλεκτών συνομιλητών, με θέμα την πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής και όχι μόνο.

Μετά την ψήφιση του νόμου που αφορά στο σύνολό του την Πολιτική Προστασία  και άλλες Υπηρεσίες, δικαιώνομαι  για τα όσα ανέφερα στην συζήτηση αυτή και συγκεκριμένα, στην παραδοχή ότι οι δασικές πυρκαγιές είναι εθνικό θέμα και όχι μόνο Πυροσβεστική ευθύνη, την  αναφορά ακραίων καιρικών φαινομένων για τα οποία πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα, αλλά και γνώση των φαινομένων με συνεργασία από χώρες που έχουν μεγάλη εμπειρία (Αυστραλία, ΗΠΑ ,Ρωσία )  και άλλες.

Σε ότι αφορά το  Πυροσβεστικό Σώμα, ενίσχυση σε  ανθρώπινο δυναμικό και σε οχήματα, αλλά και σε τεχνολογικό εξοπλισμό.

Επειδή όμως ο νόμος  δεν αναφέρεται μόνο σε πυρκαγιές, αλλά και σε άλλα συμβάντα θα πρέπει να γίνουν ανάλογα και σε άλλες δομές.

Για την πυρκαγιά στην Ηλεία και στο Μάτι, στη συζήτηση στην Βουλή δεν άκουσα τι ακριβώς συνέβη με  αποτέλεσμα να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, ότι μάλλον δεν μας έγινε μάθημα.

Στο τέλος της συζήτησης παίρνοντας το λόγω έκανα μια πρόταση,  να κάνει η πολιτεία δέκα τρία(13) επιχειρησιακά κέντρα, ένα σε κάθε περιφέρεια προκειμένου ν’ αντιμετωπίζει όλο το χρόνο όποια συμβάντα προκύπτουν.

Βέβαια το όλο θέμα είναι σοβαρό και χρειάζεται  να δημιουργηθούν τα κέντρα αυτά με στελέχωση έμπειρων συντονιστών, με μηχανήματα τελευταίου τύπου, με καθηκοντολόγιο όλων των εμπλεκομένων, με ένα τηλεφωνικό αριθμό (112)  για όλες τις ανάγκες και για όλες τις Υπηρεσίες   του Κράτους  και με συντονιστή τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

Με τον τρόπο αυτό κερδίζουμε τεράστιο χρόνο για ότι είδους συμβάντος θα έχουμε, με αποτέλεσμα την γρήγορη και αποτελεσματική επέμβαση προς επίλυση του προβλήματος.

Έτσι θα λυθούν πολλά θέματα συντονισμού των εμπλεκομένων, αποφάσεις που θα λύνουν προβλήματα που ανακύπτουν κατά την εξέλιξη των συμβάντων. Ένα παράδειγμα που είναι πολύ σοβαρό και αφορά εκκένωση χώρων (χωριά ,πόλεις οικισμών κατασκηνώσεων κ.λ.π.) σε περίπτωση πυρκαγιάς, όπου μέχρι τώρα ίσχυε ότι τη διατάσσει ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, τώρα θα την διατάσσει το κέντρο που θα έχει το όλον του συμβάντος. Εδώ  θα κάνω ένα λογοπαίγνιο  σχετικά με τον υπεύθυνο των Πυροσβεστικών Δυνάμεων όπου έπρεπε ν’ αποφασίσει για την εκκένωση των χώρων (ήταν λάθος), αρκεί να φανταστούμε ένα χειρουργό στο χειρουργικό τραπέζι με τον ασθενή ανοιγμένο και ν’ απαιτούμε να επέμβει έξω από το χειρουργείο προκειμένου να διευθετήσει μια υπόθεση που θ’ αφορούσε ένα άσχετο θέμα ως  προς την αποστολή του.

Βέβαια, αυτά που είδα ως επικεφαλής   σε αποστολή της Δ.Α.Ο.Α το 2002 στις ΗΠΑ, επισκεπτόμενοι τέτοιου είδους επιχειρησιακά κέντρα  ήταν αφορμή να περάσει από την σκέψη να γίνουν όμοια κέντρα και στην Ελλάδα, προκειμένου να λυθούν πολλά πράγματα που ταλανίζουν χρόνια επιχειρησιακά θέματα.

Γράφω όλα τα παραπάνω σε μια προσπάθεια να πλησιάσω το άριστο και όχι το αρεστό.

Ιωάννης Χρ. Ζαχίλας

Αντιστράτηγος ΠΣ ε.α.