Το μέλος της Ένωσης   Αποστράτων Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος  Υποστράτηγος ε.α  Ανδρέας  Μαρκαντώνης   από το 2009 (έτος αποστρατείας)  έκανε τη συστηματική  άθληση νέο τρόπο ζωής  και από τότε συμμετέχει σε δεκάδες  αγώνες δρόμου μεγάλων αποστάσεων (πόλης & βουνού), με αποκορύφωμα τον Αυθεντικό  Μαραθώνιο της Αθήνας (42,195 χλμ.).

Τη μεγάλη  απόφαση  για την 1η  συμμετοχή του  στον  Μαραθώνιο της Αθήνας την πήρε το 2013 σε ηλικία 60 ετών  (χρόνος  04:42’:00’’).  Πριν λίγο καιρό  στις 12 Νοεμβρίου 2017 συμπλήρωσε (5) χρόνια συνεχούς παρουσίας στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας (χρόνος  04:18’:31 ’’).

     

Τερματισμός στο Καλλιμάρμαρο 

(Σχόλιο του Παναγιώτη Βελή για τον  συνάδελφο και φίλο Ανδρέα)

«Όταν ρωτάς ένα παιδί τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, δύσκολα δεν θα πάρεις απάντηση. Κι αυτό γιατί λίγο πολύ όλοι μας ξέρουμε από μικροί τι αγαπάμε και ανακαλύπτουμε σιγά σιγά τα ταλέντα μας. Στην πορεία, αυτά μπορεί να αλλάξουν. To σημαντικό όμως είναι ακόμη κι αν ανακαλύψεις αργά αυτό που μπορείς και θες πραγματικά να κάνεις, να το κυνηγήσεις. Ο αθλητισμός είναι ένας χώρος που συναντάμε πολλά τέτοια παραδείγματα ανθρώπων που άργησαν να βρουν τι είναι αυτό που τους “γεμίζει” και έχουν το ταλέντο να κάνουν.

Δεν είναι οι λεγόμενοι “πρωταθλητές από κούνια”. Δεν είναι αυτοί που έκαναν το “μπαμ” από μικρή ηλικία. Είναι αυτοί που δίνουν νόημα στις φράσεις “κάλλιο αργά παρά ποτέ” και “ποτέ δεν είναι αργά”. Μπορεί να συνάντησαν εμπόδια, αλλά τα κατάφεραν κι αυτό είναι που τελικά μετράει. Όπου υπάρχει θέληση, πάντα υπάρχει τρόπος.

Γιατί τελικά ποτέ δεν είναι αργά να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα.»