Με την ανακοίνωση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Βασίλη Κικίλια , για την προμήθεια των δεκατριών συντονιστικών κέντρων στην χώρα μας , ένιωσα,έστω και μετά από χρόνια, ικανοποίηση όχι για τη σκέψη μου, αλλά για το αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής επίσκεψης στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2002 στο Salt Lake City, μαζί μου ο τότε Αντιπύραρχος Βελέντζας Ιωάννης και ο Υποπυραγός Βουράκης Ιωάννης, όπου εκεί πέραν των άλλων επισκεφθήκαμε συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο και είχαμε μια πλήρη ενημέρωση, τόσο για τη λειτουργία του, όσο και για τη χρησιμότητά του για τον συντονισμό των δυνάμεων κατά την εξέλιξη συμβάντων.
Μετά την εθνική καταστροφή από την πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής και σε συμμετοχή μου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ την 24η Ιουλίου το 2018 είχα τοποθετηθεί, ότι για τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκομένων δυνάμεων και για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου σε ενδεχόμενη καταστροφή, να λειτουργούν δεκατρία περιφερειακά κέντρα (όσες και οι περιφέρειες ).
Επιτέλους αυτό παίρνει σάρκα και οστά. Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι, καλό είναι για κάποια ειδικά θέματα να μπορούμε να λέμε την γνώμη μας, αλλά και να διατυπώνουμε τις προτάσεις μας, οι οποίες είναι απόρροια της εμπειρίας μας που αποκτήθηκε στα χρόνια που υπηρετήσαμε στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Ιωάννης Χρ. Ζαχίλας

Αντιστράτηγος ΠΣ ε.α.