Πρόσφατα είχα ανεβάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο, άρθρο σχετικό για τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Δυστυχώς οι απόψεις μου όλο και περισσότερο βρίσκονται κοντά στην πραγματικότητα και το βλέπομαι στα συμβάντα που απασχολούν την χώρα μας τις τελευταίες μέρες.

Παρακολουθώ τα γεγονότα από την τηλεόραση και δεν έχω την αμεσότητα που έχουν οι παράγοντες που ενεργούν στα συμβάντα, αλλά θα μπορούσα να έχω άποψη έστω και από μακριά μια και η συμπεριφορά των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι καταστροφική.

Αν δούμε τα συμβάντα που εκδηλώνονται σε περιοχές που βρίσκονται σε διαφορετικά διαμερίσματα της χώρας θα παρατηρήσουμε ότι έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και ως προς την αιτία, αλλά και τ’ αποτελέσματα.

Εδώ πρέπει να μας κάνει εντύπωση πρώτα απ’ όλα ότι εκτός από τα αίτια που έχουν κοινά χαρακτηριστικά, δηλαδή καταστροφικές πυρκαγιές, παρεμβάσεις των ανθρώπων, μεγάλο πλήθος φερτών υλικών, τεράστιες ποσότητες νερού, έχουν και κοινό αποτέλεσμα, κατακλυσμός των πάντων ολική καταστροφή.

Αν θελήσουμε να κάνουμε ανάλυση όλων όσων αναφέρονται πιο πάνω θα δούμε ότι μπορεί η πολιτεία να παρέμβει στις αιτίες, δηλαδή περιορισμός των πυρκαγιών, αυστηρότερη νομοθεσία, έργα για προστασία των περιουσιών, αλλά πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής.

Εκεί όμως που διαφωνώ είναι μ’ αυτούς που έχουν άποψη ότι μπορεί να υπάρχει απόλυτη πρόληψη σε όποια καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν.

Δυστυχώς εδώ έχουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπου καταρρέουν οι δομές και υποδομές της περιοχής και για να εξηγήσω την άποψή μου θα φέρω ένα παράδειγμα.

Αν κάποιος μελετητής ή και επιστημονική ομάδα κάνουν ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός ποταμού, οπωσδήποτε θα λάβουν υπόψη τους κάποια δεδομένα, όπως την ποσότητα νερού που θα δεχθεί το ποτάμι, τα χιλιοστά βροχής κ.α., όλα αυτά όμως υπό την αίρεση του ακραίου καιρικού φαινομένου όπου τα δεδομένα που είχαν ληφθεί υπόψη θα υπολείπονται κατά πολύ από αυτά θα προκύψουν.

Συνεπώς το πρόβλημα είναι κάπου αλλού, είναι στην κλιματική αλλαγή που δυστυχώς δεν βλέπω να παίρνονται σοβαρές και ρηξικέλευθες αποφάσεις.

Ιωάννης Χρ. Ζαχίλας
Αντιστράτηγος ΠΣ ε.α.