Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 03 Φεβρουαρίου 2024 η Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος στο Ξενοδοχείο ATHENS PLAZA Βασιλέως Γεωργίου Α’ 2, Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας, απονομή αναμνηστικών πλακετών με το έμβλημα της Ε.Α.Α.Π.Σ., πλούσιο γεύμα, ποτά και αναψυκτικά  και χορό υπό τους ήχους της ορχήστρας του Πυροσβεστικού Σώματος  πλαισιωμένη με εξωτερικούς μουσικούς.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Κουρτέσης Αστυνόμος Β΄ και Διευθυντής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ., ο νέος Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Παναγιώτης Νιάφας, o Αντιδήμαρχος Τεχνικών Συνεργείων – Πολιτικής Προστασίας Ελληνικού -Αργυρούπολης κ. Βασίλης Κρητικός, η Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Εθελοντισμού  Βάρης- Βούλας –Βουλιαγμένης κα Δήμητρα Σουτόγλου, η Αναπληρώτρια  Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Αλεξάνδρα Ρογκάκου, ο  Διοικητής-Πρόεδρος Δ. Σ. Μ.Τ.Π.Υ. κ. Επαμεινώνδας Ατσαβέ, η Διευθύντρια Μετόχων και Μερισματούχων Μ.Τ.Π.Υ. κ. Μαρία Παπαγιάννη, o Οικονομικός Διαχειριστής Μ.Τ.Π.Υ. κ. Κωνσταντίνος Τρίγκας, ο Επίτιμος Αρχηγός του Σώματος Στρατηγός  Δημήτριος Καλαντζής, ο Επίτιμος Αρχηγός του Σώματος Στρατηγός Σμέτης Χρήστος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος κ. Σταθόπουλος Δημήτριος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Ε.Α.Π.Σ. κ. Κωνσταντίνος Τσίγκας, ο Ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Π.Ο.Α.Σ.Α. κ. Ηλίας Τσιβίκης, ο κ. Ιωάννης Φραγκούλης  Οικονομικός Διευθυντής της  εταιρείας ΒΒDO ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Α.Ε. και  ο Απόστολος Βουλόγκας και ο Βασίλειος Κράτσας της εταιρείας FAIR CONSULTING.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Α.Α.Π.Σ. Παναγιώτης Βελής στην ομιλία του αφού χαιρέτησε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την φυσική παρουσία τους στην εκδήλωση αλλά και την υποστήριξή τους στην Ένωση, προχώρησε σε σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων και στις μέχρι τώρα δράσεις και στην πορεία της Ένωσής μας αναφερόμενος ταυτόχρονα και στα προβλήματα που μας απασχολούν.

Ανέφερε ότι η Ένωσή μας, προέβη σε σειρά συναντήσεων με φορείς και δημόσιους λειτουργούς συμμετείχαμε σε κοινές κινητοποιήσεις και με πολλές άλλες οργανώσεις συνταξιούχων, για  θέματα που μας απασχολούν όπως ζητήματα αναδρομικών, περικοπών κύριων και επικουρικών συντάξεων  μας, κατάργηση δώρων κ.ά.

Επίσης συνεχίζεται η έκδοση της έντυπης και ηλεκτρονικής εφημερίδας μας, με την επωνυμία «ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝ ….για ένα καλύτερο ΜΕΛΛΟΝ», και ανανεώνεται τακτικά η ιστοσελίδα μας και αναρτώνται θέματα που μας αφορούν.

Βέβαια πάγιο αίτημά μας αποτελεί στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία να νοσηλεύονται  εκτός των μελών και των συζύγων τους και στα τέκνα τους, και να μην υπάρχει όριο ηλικίας. Θα συνεχίσουμε τις συναντήσεις με τους αρμόδιους και θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Ακόμη συμμετέχουμε ενεργά στις δράσεις που διοργανώνει το «Όλοι Μαζί Μπορούμε». Μέχρι σήμερα λάβαμε μέρος στις  αναδασώσεις  του Υμηττού  και της Πεντέλης.  Για τον σκοπό αγοράσθηκαν ειδικά γιλέκα  με το λογότυπο της Ένωσης  και χορηγούνται στα συμμετέχοντα μέλη μας.

Για τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές που έπληξαν την φέτος χώρα μας και την Αττική, λόγω του παρατεταμένου πρωτοφανούς καύσωνα, και των ισχυρών ανέμων έφεραν τον μηχανισμό κατάσβεσης στα όριά του.  Ως ελάχιστη αναγνώριση της πολύ δύσκολης δουλειάς που επιτελούν οι συνάδελφοί  μας και  κάτω από αντίξοες συνθήκες, η Ένωσή μας απέστειλε στα μέτωπα των πυρκαγιών  φιάλες με πόσιμο νερό.

Επιπλέον, για την  εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) με απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου έως τις 31.12.2018 έχει κριθεί  αντισυνταγματική, ενώ, δυστυχώς, από την 1.1.2019 και εφεξής συνταγματική, και γι’ αυτό ζητούμε την πλήρη κατάργησή της.

Όσον αφορά με τις αγωγές που είχαμε υποβάλλει στο  Ελεγκτικό Συνέδριο, για την παράνομη παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), για το διάστημα από 01/11/2014 έως 31/10/2016, σχεδόν όλοι πληρώθηκαν  από τον ΕΦΚΑ και μάλιστα με τόκους υπερημερίας. Για το διάστημα από 01/11/2016 έως και 31/10/2018, πληρώθηκαν κάποια μέλη μας και οι υπόλοιποι είναι στην διαδικασία έκδοσης της απόφασης και πληρωμής.

Για την περικοπή του 30% της σύνταξης αυτή καταργήθηκε σε όσους εργάζονται.  Καθιερώθηκε ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη.

Ακόμη, ενημερώνει ότι από τις αρχές του έτους ενεργοποιήθηκε από την  Π.Ο.Α.Σ.Α. Ειδικός Τραπεζικός Λογαριασμός Αλληλοβοήθειας. (Ε.Λ.Α.Π.Ο.Α.Σ.Α.) που η Ένωση μας είναι μέλος. Μόνο τα μέλη της Ένωσης που είναι οικονομικώς ενήμερα (ετήσια συνδρομή) δύναται να υποβάλουν αίτημα βοηθήματος εφόσον εμπίπτουν στις περιπτώσεις που προβλέπονται (ασθένεια, πυρκαγιά, πλημύρα κ.λ.π.).

Τέλος, ότι στις 25 Φεβρουάριο 2024 θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Γενική Συνέλευση και οι εκλογές για την ανάδειξη μελών νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Θεωρούμε απαραίτητο τα μέλη μας να παραστούν στην εκλογική διαδικασία και όσοι δεν μπορούν για αυτοπρόσωπη παρουσία και συμμετοχή, να χρησιμοποιήσουν την επιστολική ψήφο.

 

Στο τέλος της ομιλίας του ο Πρόεδρος, κάλεσε τον Αρχιμανδρίτη Αλέξιο Κουρτέση  και Διευθυντή της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ να ευλογήσει την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα. Το πρώτο κομμάτι κόπηκε για το Χριστό, το δεύτερο για την Ε.Α.Α.Π.Σ., το τρίτο για το Πυροσβεστικό Σώμα το οποίο παρέλαβε ο Αρχηγός του Σώματος και στη συνέχεια στην Αναπληρώτρια Διοικητή της ΕΑΔ και στον Διοικητή Πρόεδρο του ΜΤΠΥ.

Ακολούθως σε όλους τους παρευρισκομένους μοιράστηκαν κομμάτια πίτας στα τραπέζια. Υπήρχαν τρία φλουριά – δωροεπιταγές του Σούπερ Μάρκετ Σκλαβενίτη. Τα φλουριά  έτυχαν στην σύζυγο του Στυλιανού Παναγιωτόπουλου, στον επιχειρηματία κ. Ιωάννη Φραγκούλη και στον υιό αυτού.

Στην συνέχεια απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες με το έμβλημα της Ε.Α.Α.Π.Σ. στις εταιρείες για την ευγενική τους προσφορά:

α) στην ΒΒDO ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Α.Ε την οποία παρέλαβε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου κ. Ιωάννης Φραγκούλης.

β) στην FAIR CONSULTING Α. ΒΟΥΛΟΓΚΑΣ & Β. ΚΡΑΤΣΑΣ Ο.Ε την οποία παρέλαβε ο κ. Απόστολος Βουλόγκας.

γ) στον επιχειρηματία Παρασκευόπουλου Ανδρέα, και στον επιχειρηματία κ. Παναγιώτη Λάσκαρη.

Η συνέχεια δόθηκε στην πίστα υπό τους ήχους της καταπληκτικής ορχήστρας, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Την παράσταση έκλεψαν στο τραγούδι  η Αρετή Βελή (κόρη του Παναγιώτη Βελή), ο Αθανάσιος Κότσιας, και Χρήστος Ζαρρής.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις εγκάρδιες ευχές του Προέδρου προς τους συναδέλφους και φίλους για μια χρονιά γεμάτη ευημερία, επιτυχία, ψυχική και σωματική υγεία. Ο ίδιος, ευχαρίστησε τα μέλη για την παρουσία τους και προέτρεψε τα μέλη να συνεχίζουν να «αγκαλιάζουν» την Ένωση και να την υποστηρίζουν, και επίσης ο ίδιος, μάλιστα, δεσμεύτηκε να συνεχίζει να δίνει μάχες ώστε να εξασφαλίζει πάντα τα μέγιστα για τα μέλη της Ένωσης.