Ξεκινώ μ’ αυτό που λέει ο λαός μερικές φορές «δυστυχώς, κάθε πέρσι και καλύτερα»

Πρώτα θ’ αναφερθώ τις πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα μας. Πάμε να δούμε τι συνέβη με τις δασικές πυρκαγιές το έτος 2023 για να μπορούμε να κατανοήσουμε το φαινόμενο.

Μέχρι τώρα, τουλάχιστον στη χώρα  μας, δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα γιατί η διαβάθμιση των δασικών πυρκαγιών, ήταν μικρές, το μεγαλύτερο ποσοστό ,μεσαίες και μεγάλες .

Ο ένας  παράγοντας σε  ότι αφορά την κατάσβεση είναι το Πυροσβεστικό Σώμα, όπου σε γενικές γραμμές είχε καλά αποτελέσματα.

Τη φετινή χρονιά όμως προστέθηκε μια νέα κατηγορία η οποία είναι οι ανεξέλεγκτες δασικές  πυρκαγιές. Αλήθεια τι σημαίνει ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ, είναι αυτές που προέρχονται από ακραία καιρικά  φαινόμενα, όπου εκεί καταρρέουν οι ΔΟΜΕΣ και ΥΠΟΔΟΜΕΣ.

Έτσι λοιπόν  στα ακραία αυτά φαινόμενα δεν  ενεργούν  τα  εναέρια μέσα, οι επίγειες δυνάμεις έχουν τεράστιες  αδυναμίες προσέγγισης των μετώπων και γενικά το σύνολο των φορέων βρίσκονται σε αδράνεια.

Επίσης οι υποδομές καταρρέουν και αυτές, δεν υπάρχουν δρόμοι, δεν υπάρχουν αεροδρόμια να παρέχουν ασφάλεια των πτήσεων και ότι άλλο  μπορεί να βοηθήσει τις δομές.

Θεωρητικά μέχρι τώρα  κατανοούσαμε τα ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ δεν τα γνωρίζαμε όμως  στην πράξη.

Οι μετεωρολόγοι μπορούν να κάνουν πρόβλεψη καιρού, δεν μπορούν να  προβλέψουν  τη δύναμη του φαινομένου.

Επειδή άκουγα ότι το χειμώνα θα έχουμε προβλήματα  με τις πλημμύρες γιατί κάηκαν δάση, το φαινόμενο μας απέδειξε ότι δεν υπάρχει εποχή για την εκδήλωσή του, έτσι μας προέκυψε ή καταστροφική πλημμύρα με απώλειες συνανθρώπων μας  και τεράστιες καταστροφές  σε περιουσίες και υποδομές των περιοχών αυτών.

Για όλα αυτά πρέπει  όλοι μας να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας όπου και αν κατοικούμε,  να έχουμε ασφάλεια  για τη ζωή μας  και όχι μόνο.

Πριν κλείσω θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες σε όλους τους εμπλεκομένους στα συμβάντα αυτά και να σταθώ λίγο στους ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ για τους οποίους  πέραν των άλλων να τους συγχαρώ από βάθους καρδίας, γνωρίζοντας ως συνάδελφος,  τη δύναμη  το κουράγιο, αλλά και τα συναισθήματα που έχουν αντικρίζοντας τον πόνο και την θλίψη των συνανθρώπων που σπεύδουν για βοήθεια.

Τέλος θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στους δύο κορυφαίους, μεταξύ των πολλών επιστημόνων που έχουμε, τους καθηγητές Ευθύμιο Λέκκα και  Χρήστο Ζερεφό   που μας εξηγούν τα γεγονότα με λεπτομέρεια και επιστημονική τεκμηρίωση για να γνωρίζουμε εμείς οι αδαείς τι πραγματικά συμβαίνει.

Επειδή όμως πρέπει να κλείσω με μια ευχή, όπως με την πανδημία οι επιστήμονες βρήκαν τα εμβόλια και σώθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι, έτσι και με τα ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ να μπορέσουν να δημιουργούν βροχή όταν χρειάζεται και να διαλύουν τα καταστροφικά φαινόμενα.

Ιωάννης Χρ. Ζαχίλας

Αντιστράτηγος ε.α. Π.Σ.