Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την νοτιοανατολική Τουρκία και τη Συρία ενδέχεται να καταγραφεί ως ένας από τους καταστροφικότερους των τελευταίων δέκα ετών, προειδοποιούν σεισμολόγοι, καθώς προέρχεται από ένα ρήγμα μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων μεταξύ των πλακών της Ανατολίας και της Αραβίας.

Μάχη με το χρόνο δίνουν και στις δύο χώρες τα σωστικά συνεργεία την ίδια ώρα που οι χαμηλές θερμοκρασίες και η κακοκαιρία δυσχεραίνουν περισσότερο το έργο αναζήτησης και διάσωσης επιζώντων μέσα στα συντρίμμια.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι απέναντι στην οργή της φύσης όλοι είμαστε ίσοι και ότι οι λαοί, που πάντα αυτοί δοκιμάζονται, δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους και αυτό γίνεται  συχνότερα γνωστό σε δυστυχίες και καταστροφές.

Η χώρα μας από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε για βοήθεια και ήδη από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με C-130 η αποστολή βοήθειας της Ελλάδας για την Τουρκία. Η αποστολή αποτελείται από ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Επίσης, την ομάδα συνοδεύει ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 5 γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Οι πυροσβέστες της  Ελλάδος και της Τουρκίας έχουν δείξει όλα αυτά τα χρόνια σε σεισμούς και γενικά σε φυσικές καταστροφές ότι έχουν μεγάλη αλληλεγγύη μεταξύ τους, δεν ξεχωρίζουν εθνικότητα και χρώμα, επιχειρούν όλοι μαζί, δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα και προσπαθούν ταγμένοι στο καθήκον τους να βοηθήσουν τους δοκιμαζόμενους λαούς τους.

Καλό κουράγιο στους δοκιμαζόμενους πολίτες της Τουρκίας και της Συρίας εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας και ευχόμαστε καλή δύναμη στα συνεργεία διάσωσης.