Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (Ε.Α.Α.Π.Σ.) Παναγιώτης Βελής και ο Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής Φώτιος Παππάς παρευρέθηκαν στην ορκωμοσία των νέων Ανθυποπυραγών της 48ης εκπαιδευτικής σειράς που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας – Ι.Σ.Ν. στη Νέα Μάκρη Αττικής.

Τα πτυχία στους τριάντα έναν (31) νέους και στις έξι (6) νέες Ανθυποπυραγούς επέδωσε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Μπούρας, οι Βουλευτές Α΄ Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου και Γεώργιος Βλάχος, ο Γραμματέας Τομέα Πολιτικής Προστασίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ., Μιχάλης Χάλαρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Αθανάσιος Αυγερινός και ο Δήμαρχος Μαραθώνος Στέργιος Τσίρκας.

 

Παρέστησαν επίσης, ο Υπαρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Ανδρέας Κορωνάκης, ως εκπρόσωπος των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, ο Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Υποναύαρχος Χρήστος Σασιάκος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, ο Επιτελάρχης ΔΑΕ, Υποπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Τσενεκίδης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης και ο Β΄ Υπαρχηγός Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., Αντιναύαρχος Αριστείδης Πανταζόγλου, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

 

Από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος παρέστησαν ακόμα, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο Επιτελάρχης Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο Διοικητής Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ., Υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής, Υποστράτηγος Παναγιώτης Νιάφας, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Δημήτριος Καλιανιώτης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης, Υποστράτηγος Δημοσθένης Ραγκαβάς, ο Διοικητής ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής, Υποστράτηγος Δημήτριος Πατράκης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, Υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, οι Διοικητές Διοικήσεων Π.Υ. Αθηνών, Πειραιώς, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, καθώς και οι Διευθυντές των Διευθύνσεων του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επιπλέον παραβρέθηκαν, επίτιμοι Αρχηγοί του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών ενώσεων και φορέων, καθώς και συγγενείς και οικείοι των νέων Αξιωματικών.

Μετά το πέρας της τελετής, οι απόφοιτοι Ανθυποπυραγοί, προσέφεραν συμβολικό δώρο στην Α.Ε. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ως ένδειξη σεβασμού για την ύψιστη τιμή που προσέδωσε, με την παρουσία της στη Σχολή Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σημειώνεται ότι η Σχολή Ανθυποπυραγών είναι ισότιμη με τις Σχολές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Χώρας και τις αντίστοιχες Παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων δυνάμεων. Η φοίτηση των Δοκίμων Ανθυποπυραγών στη Σχολή διαρκεί οκτώ (8) εξάμηνα και χωρίζεται σε τέσσερα (4) εκπαιδευτικά έτη.

Η εισαγωγή φοιτητών στη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας γίνεται με το σύστημα των απολυτηρίων εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 9 και 11 του άρθρου 1 του ν. 2525/1997 (Α΄ 188) και του π.δ. 60/2006 (Α΄ 65), όπως ισχύουν.

Οι εξερχόμενοι της Σχολής Ανθυποπυραγοί, Αξιωματικοί γενικών καθηκόντων, έχουν τη δυνατότητα εξέλιξης μέχρι την κορυφή της ιεραρχικής πυραμίδας στο βαθμό του Αντιστράτηγου και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η Σχολή Αξιωματικών αποτελεί την κορωνίδα των Σχολών, που τελούν υπό τη Διοίκηση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Η ακαδημαϊκή και πυροσβεστική εκπαίδευση που λαμβάνουν αποσκοπεί στην παροχή όλων των απαραίτητων επιστημονικών και ψυχικών εφοδίων, για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του επαγγέλματος και αποβλέπει στην άρτια επαγγελματική κατάρτιση, τη γενική μόρφωση και την κατάλληλη σωματική προετοιμασία, με στόχο τη μεγιστοποίηση της προσφοράς τους στην Πολιτεία και στο κοινωνικό σύνολο.