Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022, η τελετή ορκωμοσίας Ανθυποπυραγών εκ Πυρονόμων της Σχολής Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Τα πτυχία στους τριάντα (30), απόφοιτους Ανθυποπυραγούς εκ Πυρονόμων παρέδωσε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς παρουσία του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Αστυνόμος Β’ Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Κουρτέσης.

Στη συνέχεια ο Διοικητής της Σχολής Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης Αντιπύραρχος Παναγιώτης Λακαφώσης, ανέγνωσε την ημερήσια διαταγή, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων, τα εξής: « Ολοκληρώνεται σήμερα το πρόγραμμα σπουδών της 12ης Εκπαιδευτικής Σειράς της Σχολής Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Σκοπός της φοίτησης στη Σχολή είναι η συμπλήρωση της επαγγελματικής μόρφωσης των υπαξιωματικών, που κατέλαβαν τον ανώτερο βαθμό που τους αναλογεί, με στόχο τη δημιουργία ικανών στελεχών, αξιωματικών, που θα προάγουν και θα εξελίξουν το Πυροσβεστικό Σώμα, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στα νέα δεδομένα και στις σύγχρονες απαιτήσεις της εποχής μας. Η Πυροσβεστική Ακαδημία στο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής, έχει συμπεριλάβει τα αντίστοιχα μαθήματα, που με την διδασκαλία καταξιωμένων καθηγητών, τόσο εκ του Σώματος, όσο και ιδιωτών, επέτρεψε στους σπουδαστές να λάβουν εκείνες τις γνώσεις που απαιτούνται για να ανταποκριθούν με επιτυχία στη δύσκολη αποστολή τους. Άλλωστε, η πολιτική και φυσική Ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση και τη μετεκπαίδευση των στελεχών του».

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Ιωάννης Πετρούτσος, ο Επιτελάρχης ΑΠΣ Αντιστράτηγος ΠΣ Γεώργιος Πουρναράς, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Υποστράτηγος ΠΣ Σπυρίδων Πέτρου, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής Υποστράτηγος ΠΣ Παναγιώτης Νιάφας και ο Διοικητής της Σχολής Ανθυποπυραγών Αρχιπύραρχος Δημήτριος Καλιανιώτης.

Εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας παρέστησαν, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Κελλάρης, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Υποναύαρχος Χρήστος Σασσιάκος, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ Ταξίαρχος (Ι) Φόρτης Γεώργιος, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Ταξίαρχος Ρόκκος Βασίλειος, ο εκπρόσωπο  του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος / Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Τσελίκης Αλέξανδρος καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθηγητές της Σχολής, λοιποί προσκεκλημένοι και συγγενείς των απόφοιτων Ανθυποπυραγών.

Σημειώνεται, ότι η φοίτηση των Ανθυποπυραγών εκ Πυρονόμων στη Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας είναι ετήσια και λειτουργεί κατ’ εφαρμογή του νόμου 4662/2020.

Την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών  Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΑΠΣ), εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος Μαρκαντώνης Ανδρέας, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αλέξη Ράπανου.