Το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το 25ο Συνέδριο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., με κεντρικό σύνθημα «Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό: Δεν είναι αίτημά μας, είναι υποχρέωσή σας».

Την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (.Ε.Α.Α.Π.Σ.) εκπροσώπησε ο Πρόεδρος, Παναγιώτης Βελής, ο οποίος απηύθυνε προς τους συναδέλφους-συνέδρους τον παρακάτω χαιρετισμό:

Ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκλησή σας να παρευρεθούμε στο 25ο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο φέτος φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.

Το παρόν συνέδριο, δίνει την ευκαιρία και τον λόγο στα μέλη σας να εκφράσουν απόψεις και προβληματισμούς μέσω των εισηγήσεών τους με γνώμονα η συνεδρίαση αυτή να μην αποτελεί μια τυπική στείρα διαδικασία, αλλά μια ουσιώδη και ωφέλιμη ανταλλαγή απόψεων, προς όφελος της Ομοσπονδίας σας.

Διαχρονικά παρακολουθούμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία παραμένουν δυσεπίλυτα. Ήδη πλησιάζουμε στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου και οι πρώτες φωτιές θα βρουν το Πυροσβεστικό Σώμα με κενά σε οργανικές θέσεις, με ελλείψεις μέσων και υλικών, με γερασμένο προσωπικό, στα επίγεια και εναέρια μέσα και με ελλειπή  καθαρισμό  ξηρών χόρτων και βλάστησης εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι αναγκαίο να επισημάνουμε ότι σε ακραίες συνθήκες η πυρκαγιά αντιμετωπίζεται δύσκολα και απαιτείται άριστη οργάνωση του κρατικού μηχανισμού.

Στη θετική σκοπιά των πραγμάτων, φέτος θα έχουμε περισσότερα – από κάθε άλλη χρονιά – διαθεσιμότητα εναερίων μέσων πυρόσβεσης, με μεγαλύτερη διάρκεια μίσθωσης καθώς και  συνδρομή των Ευρωπαίων Πυροσβεστών, που θα δώσει την “ανάσα’’ που χρειαζόμαστε, ενισχύοντας τις Ελληνικές δυνάμεις που έχουν μειωθεί μετά τη σταδιακή συνταξιοδότηση στελεχών του Σώματος.

Συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,

Υπηρετείτε και υπηρέτησα το κοινωνικό σύνολο με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με απόλυτη συναίσθηση του χρέους και του καθήκοντος.

Συνεχίστε να αγωνίζεστε επιδιώκοντας λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τον Πυροσβεστικό  Οργανισμό και την θέση του στην κοινωνία.

Η  καλή συνεργασία σας με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς έχουν σαν αποτέλεσμα την μέγιστη δυνατή προσφορά σας στο κοινωνικό σύνολο.

Βασική αρχή αποτελεί να μελετούμε τα λάθη, τις όποιες αστοχίες και παραλείψεις μας προκειμένου  να τα αποφύγουμε στο μέλλον.

Η επαγγελματική στόχευση και ηθική δέσμευσή σας οφείλει να είναι η δημιουργία αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες και η εγγύηση της προστασίας της ζωής και της περιουσίας τους, καθώς  και φύλαξης του εθνικού φυσικού πλούτου μας απ’ τον κίνδυνο των φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών.

Το οφείλουμε και ως ελάχιστη έκφραση συγνώμης, στους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και στους συναδέλφους που θυσιάστηκαν για το κοινό καλό.

Δεν μπορούμε όμως  να μην εξάρουμε για μια ακόμη φορά το λειτούργημα που επιτελείτε, έχοντας καταξιωθεί στην συνείδηση του Έλληνα πολίτη για την προσφορά σας στο κοινωνικό σύνολο, γεγονός που επικροτείται και από εμάς τους Αποστράτους, οι οποίοι καθημερινά παρακολουθούν το έργο σας και καμαρώνουν για την προσφορά σας.

Κ. Πρόεδρε

Κλείνοντας, θα ήθελα  να αναφερθώ στην ανάγκη αναγνώρισης του επαγγέλματός μας ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό. Από τότε που κατατάχθηκα στο Πυροσβεστικό Σώμα ήταν πάγιο και διαχρονικό αίτημά μας.

Μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν έχει χορηγηθεί -παρά τις υποσχέσεις των ιθυνόντων- παρά μόνον πρόσφατα χορηγήθηκε σε ένα μέρος των πυροσβεστών, στους εποχικούς και στους πενταετούς υποχρέωσης, αφήνοντας, όμως, τους  μόνιμους υπαλλήλους Γενικών Καθηκόντων του Πυροσβεστικού Σώματος εκτός.

Αυτό είναι άδικο, καθώς δημιουργεί πυροσβέστες δύο ταχυτήτων, όταν αυτοί από κοινού ενεργούν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους,  και για αυτό απαιτείται προώθηση στη Βουλή διάταξης νόμου που να χορηγείτε σε όλους.

Ευχόμαστε να συνεχιστούν οι δράσεις της Ομοσπονδίας σας με τον ίδιο ζήλο προκειμένου να διασφαλιστεί το επαγγελματικό μέλλον και να διαφυλαχθούν τα εργασιακά δικαιώματα.

Εμείς από την πλευρά μας ως  Απόστρατοι  Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος δεσμευόμαστε πως  θα είμαστε δίπλα σας, αρωγοί σε κάθε προσπάθειά σας, για να κατορθώσουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τις συνεχόμενες προκλήσεις των καιρών.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο παρόν Συνέδριο.

Ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Π.Σ.

Παναγιώτης Βελής