Συνάδελφοι,

Σας αποστέλλουμε Δελτίο Τύπου του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΜΤΠΥ,  σχετικά με την αυριανή Στάση Εργασίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή μας. Στο ΔΤ περιλαμβάνεται ανακεφαλαίωση των επιχειρημάτων μας, όπως αυτά κατατέθηκαν στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Επίσης και το δελτίο τύπου της 8-11-2022.

 

Αθήνα 22-11-2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι καμία αλλαγή δεν έγινε στο κατατεθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», παρόλα τα σχόλια που αναρτήθηκαν στη διαβούλευση, τις σφοδρές αντιδράσεις και τα ψηφίσματα που κατατέθηκαν για απόσυρση όλων των διατάξεων που αφορούν το ΜΤΠΥ.

Βέβαια, δεν αποτελεί για εμάς καμία έκπληξη, μιας και από το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου των Υπαλλήλων του ΜΤΠΥ, της ΟΣΥΠΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Συνδέσμου Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας με τον Υφυπουργό κο Τσακλόγλου, διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι θεωρείται δεδομένη η εφαρμογή των διατάξεων, πριν ακόμα κατατεθεί στη Βουλή, πριν ακόμα κατατεθεί στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και πριν ακόμα ψηφιστεί. Με άλλα λόγια, απαξιώνεται ο ρόλος των θεσμικών οργάνων, ο λόγος των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η οποία σύσσωμη ζητάει την απόσυρση των διατάξεων που μας αφορούν, και η συνολική διαδικασία είναι τελικά διακοσμητικό στοιχείο για τον Υπουργό.

Κατά τη συνήθη τακτική της Κυβέρνησης, δυσφημίζεται ξαφνικά ένα Ταμείο, τις Υπηρεσίες του οποίου εκθείαζε πριν μερικούς μήνες ο Υπουργός, προκειμένου να περάσει αναίμακτα τις διατάξεις εκείνες που εκχωρούν την κινητή και ακίνητη περιουσία του ΜΤΠΥ σε δύο ΑΕ, οι οποίες δεν λογοδοτούν πουθενά παρά μόνο στον Υπουργό και συνεπώς λειτουργούν με πλήρη αδιαφάνεια. Το μέσο για να το επιτύχει αυτό είναι η θεσμοθέτηση θέσης Διοικητή με όλες τις εξουσίες συγκεντρωμένες επάνω του, αντίθετα σε κάθε λογική και χρηστή διοίκηση και ένα ελεγχόμενο ΔΣ.

Παρέλειψε εντέχνως στις δηλώσεις του ο κ. Τσακλόγλου να αναφέρει ότι, το 90% της κινητής περιουσίας του ΜΤΠΥ είναι τοποθετημένο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ εκ του νόμου στην ΤτΕ, η οποία και το διαχειρίζεται. Άραγε, αμφισβητείται και η διαχειριστική ικανότητα της ΤτΕ; Επίσης, ο κ. Τσακλόγλου παρέλειψε να αναφέρει τα 37,6 εκ. € που απώλεσε το Ταμείο από το «κούρεμα» (πρόγραμμα PSI) της αξίας των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου που διέθετε στο χαρτοφυλάκιό του το 2012. Όπως επίσης και τα 38,9 εκ € που απώλεσε από την εφαρμογή της 1ης και 2ης φάσης του προγράμματος PSI στην ονομαστική αξία του μεριδίου στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ που διέθετε στο χαρτοφυλάκιό του το 2012. Ή μήπως κ. Υπουργέ, εάν είχαμε τότε την ΕΔΕΚΤ ΑΕ θα μας είχε εξαιρέσει από τις τρεις (3) υποχρεωτικές ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, από τις οποίες προέκυψε καθολική απομείωση της αξίας των μετοχών της ΕΤΕ;  Όπως τέλος παρέλειψε να αναφέρει, ότι το ΜΤΠΥ κατέγραψε κέρδη από το Χρηματιστήριο την τριετία 2006-2009 ύψους 100 εκ. €. Όλα τα παραπάνω είναι αποτυπωμένα στις επίσημες οικονομικές καταστάσεις του ΜΤΠΥ και αποδεικνύουν ότι κάθε άλλο παρά προβληματική ήταν η διαχείριση του Χαρτοφυλακίου από τις Υπηρεσίες του Ταμείου.

Μετά τη συνάντησή μας με τον κ. Τσακλόγλου, εκδόθηκε εκ μέρους του Δελτίο Τύπου, στο οποίο δεν υπήρχε καμία αναφορά στον καταιγισμό των ερωτήσεών μας, για τις οποίες εισπράξαμε τον εκνευρισμό του δίχως απαντήσεις. Αντιθέτως, ισχυρίστηκε ότι η ΕΔΕΚΤ ΑΕ είναι η καλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα. Δεν πήραμε καμία απάντηση στο ποιοι και πως έχουν προσληφθεί στην εν λόγω εταιρεία, η οποία παρεμπιπτόντως αριθμεί 3 άτομα προσωπικό και έχει 9μελές ΔΣ.

Ενημερώνουμε τους κ.κ. Βουλευτές, ότι ούτε ένας μέτοχος και συνταξιούχος δεν πιστεύει πως αυτό το νομοσχέδιο είναι για το καλό του ΜΤΠΥ. Με όλες μας τις δυνάμεις και με τη συνδρομή των μετόχων και των μερισματούχων του ΜΤΠΥ (600.000 οικογένειες), θα αποτρέψουμε το πλιάτσικο της κινητής και ακίνητης περιουσίας μας.

Καλούμε αύριο 23-11-2022 από τις 11:30πμ έως τη λήξη του ωραρίου να συμμετέχετε στη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο του Λεκανοπεδίου και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια μέρα και ώρα 12:00 στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).

Ενότητα και Αλληλεγγύη.

 Το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΜΤΠΥ

 

Αθήνα 8-11-2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΕ ΑΦΟΡΑ!

Αν είσαι δημόσιος υπάλληλος μάθε το!

Αν είσαι νηπιαγωγός, δάσκαλος, καθηγητής, νοσοκόμος, γιατρός, αστυνομικός, πυροσβέστης, διοικητικός υπάλληλος υπουργείων και λοιπών υπηρεσιών, τραυματιοφορέας, οδηγός ασθενοφόρου, καθηγητής πανεπιστημίου, λέκτορας, κ.α. οφείλεις να γνωρίζεις το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.).

Οφείλεις να ξέρεις το Μ.Τ.Π.Υ.. Οφείλεις να το πεις στην οικογένειά σου για να το ξέρει και εκείνη διότι το Μ.Τ.Π.Υ. είναι περιουσιακό σου στοιχείο.

Κάθε μήνα από τη μισθοδοσία σου κρατείται ένα σεβαστό ποσό και αποδίδεται στο Μ.Τ.Π.Υ. ώστε όταν συνταξιοδοτηθείς να παίρνεις κάθε μήνα ένα μέρισμα. Άκρως απαραίτητο ειδικά σήμερα που οι συντάξεις μας έχουν πετσοκοπεί και το κόστος ζωής έχει εκτιναχθεί.

Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που αναρτήθηκε στη Διαβούλευση στις 6/10/2022 επιχειρείται ξεκάθαρα η υφαρπαγή της περιουσίας μας που έχει μαζευτεί από τις προηγούμενες γενιές με αίμα.

Προβλέπει τη δημιουργία θέσης Διοικητή στο ΜΤΠΥ ο οποίος στο πρόσωπό του θα συγκεντρώνει το σύνολο των εξουσιών, καθώς ταυτόχρονα θα είναι και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και εκείνος που θα αποφασίζει περί οικονομικών, διοικητικών και πειθαρχικών θεμάτων χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν παρά μόνο στον Υπουργό. Φυσικά ο διοικητής αυτός δεν εμπίπτει σε κανένα δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό στον οποίο και λογοδοτεί.

Επίσης, με το νομοσχέδιο αυτό προτείνεται η αλλαγή της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΤΠΥ, από επταμελές σε εννεαμελές, αποδυναμώνοντας με θράσος τη συμμετοχή σε αυτό εκλεγμένων εκπροσώπων θεσμικών οργάνων τονίζοντας μάλιστα ότι η μη συμμετοχή αυτών δεν αποτελεί πρόβλημα για την διεξαγωγή συνεδριάσεων και λήψη αποφάσεων.

Η προτεινόμενη διάταξη της διαχείρισης της κερδοφόρας κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΜΤΠΥ από Ανώνυμες Εταιρείες των οποίων το καταστατικό αναφέρει ρητά τη δυνατότητα εκποίησης, παραχώρησης και μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται, καταδεικνύει ολοφάνερα το σχέδιο της Κυβέρνησης που δεν είναι άλλο παρά το ξεπούλημα της περιουσίας μας! Υπενθυμίζουμε ότι οι ΑΕ δεν λογοδοτούν και δεν ελέγχονται παρά μόνο από τον εκάστοτε υπουργό. Εμείς δηλαδή, οι ιδιοκτήτες της περιουσίας αυτής, δεν θα έχουμε ούτε λόγο ούτε και γνώση για την τύχη της!

Καλούμε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και όλους τους συνταξιούχους, των οποίων η περιουσία υφαρπάζεται με το «έτσι θέλω», να συνδράμουν στον Αγώνα μας για να μην περάσει το νομοσχέδιο αυτό που ουσιαστικά θα σηματοδοτήσει το κλείσιμο του Μ.Τ.Π.Υ., δηλαδή την περαιτέρω μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων.

Παρακαλούμε όλους τους συλλόγους-σωματεία και ομοσπονδίες να προωθήσουν την επιστολή μας στα μέλη τους.

Παρακαλούμε όλα τα μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων-συλλόγων να υπογράψουν το ηλεκτρονικό ψήφισμα.

Παρακαλούμε όλους τους συλλόγους να συνυπογράψουν το ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Υπαλλήλων του Μ.Τ.Π.Υ το οποίο συνυπογράφει και το ΔΣ της Ομοσπονδίας των Συλλόγων του Υπουργείου Εργασίας (ΟΣΥΠΕ) και να το στείλουν στο γραφείο του Υπουργού Εργασίας με κοινοποίηση στο δικό μας το σύλλογο στα: ypourgos_erg@yeka.gr socinsur@yeka.gr  και syllogos@mtpy.gr αντίστοιχα.

Το ηλεκτρονικό ψήφισμα:

https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/upourgeio_ergasias_kai_koinonikon_upotheseon_aposurse_olon_ton_nomothetikon_diataxeon_pou_aphoroun_to_metokhiko_tameio_politikon_upallelon_1/?fbclid=IwAR19Y7l20GldTFpc8jhAABa0WOh8L5uvNKKOf-C_pokj2phMAo69krE4yek

 

Ακολουθεί το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης

 

Το  Δ.Σ  του Συλλόγου Υπαλλήλων ΜΤΠΥ

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Στις 6 Οκτωβρίου 2022 αναρτήθηκε για Διαβούλευση,  έως τις 20 Οκτώβρη, σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις». Στο εν λόγω σχέδιο νόμου και ειδικά στο κεφάλαιο Ζ, στα άρθρα 30 έως και 35 και στο κεφάλαιο ΙΒ, στα άρθρα 58 έως 60 επιχειρείται η διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η ύπαρξή του.

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των υπαλλήλων του ΜΤΠΥ ομόφωνα αποφάσισε:

  • Καμία ανάγκη νομοθέτησης θέσης Διοικητή στο ΜΤΠΥ, πολλώ δε μάλλον ενός προσώπου που συγκεντρώνει πάνω του ΟΛΕΣ τις εξουσίες διοικητικές, οικονομικές, πειθαρχικές, με μόνη υποχρέωση λογοδοσίας στον/στην Υπουργό που τον όρισε.
  • Καμία αλλαγή στην υφιστάμενη σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου. Στην επιχειρούμενη νέα 9μελή σύσταση του ΔΣ, τα 5 από τα 9 μέλη δεν έχουν σχέση μετόχου – μερισματούχου με το ΜΤΠΥ, τα 6 δε, ορίζονται απευθείας από την/ον Υπουργό, άρα έχουν την πλειοψηφία και στα χέρια τους περνούν οι τελικές αποφάσεις για την μοίρα της περιουσίας όλων μας.
  • Η κινητή και ακίνητη περιουσία του ΜΤΠΥ, δηλαδή η περιουσία των μετόχων – μερισματούχων, είναι ΜΗ κρατική περιουσία από την ίδρυση του ΜΤΠΥ έως και σήμερα. Αποκτήθηκε από κληροδοτήματα (διαθήκες) και από τις καταθέσεις των μετόχων (δημοσίων υπαλλήλων). Ιδιοκτήτες της ακίνητης περιουσίας του ΜΤΠΥ είναι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, χήρες, χήροι, ορφανά και ανάπηρα τέκνα. Παρέμβαση σε αυτήν συνιστά ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ των περιουσιακών τους δικαιωμάτων και καταλύει την έννοια της ιδιοκτησίας, όπως αυτή περιγράφεται στο Σύνταγμα της Ελλάδας, στον Αστικό και Ποινικό Κώδικα και στο Κληρονομικό Δίκαιο.

Απαιτούμε την άμεση ΑΠΟΣΥΡΣΗ όλων των διατάξεων που αφορούν στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.